Een linksextremistische actiegroep eist de verantwoordelijkheid op voor de brandstichting van een elektriciteitsmast en de stroomuitval bij de grote Tesla-fabriek in de buurt van Berlijn.

De claim komt van Vulkangruppe, oftewel Vulkaangroep, meldt persbureau DPA. Volgens de actiegroep was het een daad van protest tegen de autofabrikant.

“We hebben vandaag Tesla gesaboteerd”, aldus een brief van Vulkangruppe waar DPA over schrijft. Door de uitval van de stroom ligt de fabriek van Tesla bij Grünheide stil. De fabriek is ontruimd.

De politie zei al vermoedens te hebben van brandstichting bij de stroommast.

Actievoerders protesteren tegen uitbreiding Tesla-fabriek

Actievoerders zijn momenteel aan het demonstreren tegen de uitbreidingsplannen die Tesla heeft voor de fabriek. De actievoerders hebben sinds vorige week een bos naast de autofabriek bezet, bijvoorbeeld met boomhutten. Ze zijn het er niet mee eens dat bomen gekapt moeten worden voor de uitbreiding.

Volgens de regionale krant Märkische Allgemeine is in de buurt van de elektriciteitsmast een tent aangetroffen van een mogelijke actievoerder. Er waren aanwijzingen dat daar ook explosieven waren begraven. Daardoor werd de inzet van brandweer en politie rond de locatie tijdelijk gestaakt.

Tesla zegt dat er ook veiligheidsmaatregelen zijn getroffen voor de fabriek. Na overleg met de lokale stroomaanbieder zou Tesla niet verwachten dat de productie snel wordt hervat.

Het aandeel Tesla daalde dinsdag ruim 2 procent kort na de opening van de Amerikaanse beurzen. Maandag daalde het aandeel Tesla al ruim 7 procent wegens tegenvallende resultaten in China.

Tesla wil 1 miljoen auto's per jaar produceren in fabriek in Berlijn

Het fabrieksterrein is 300 hectare groot, maar Tesla wil daar 170 hectare aan toevoegen. Die ruimte zou onder meer nodig zijn voor een treinstation voor goederenaanvoer, opslaghallen en een opvang voor kinderen van werknemers. 

Tesla produceert daar jaarlijks zo'n 300.000 auto's in de fabriek in Berlijn. Het bedrijf wil die productiecapaciteit opvoeren naar 1 miljoen.

Eerder spraken omwonenden van de fabriek zich al uit tegen de uitbreiding. Inwoners van Grünheide stemden in een plaatselijk referendum in meerderheid tegen.

Tesla ligt ook onder vuur omdat het de limieten voor afvalwater bij de fabriek in de oostelijke deelstaat Brandenburg zou overschrijden. Een deel van de geplande fabrieksuitbreiding ligt bovendien in een waterbeschermingsgebied.

De minister van Binnenlandse Zaken van Brandenburg zei dat als er daadwerkelijk sprake is geweest van brandstichting, dat een "verraderlijke aanval" op de elektriciteitsinfrastructuur zou zijn. Volgens hem zijn daardoor duizenden mensen van stroom afgesneden.

LEES OOK: Autoverkoop stijgt verder in februari: Volvo XC40 meest verkochte model, Kia best verkochte merk